Down-lapsille oikeus elämään

Mediuutiset kertoo myöhäisten aborttien kaksinkertaistuneen viime vuonna. Mediuutisissa haastatellun tutkimusprofessori Mika Gisslerin mukaan luvuissa näkyy neljä vuotta sitten voimaan tullut seulonta-asetus, joka on lähes kolminkertaistanut sikiöseulontojen määrän.

Gisslerin mukaan myöhäiset abortit raskausviikoilla 20 – 24 korreloivat syntyneiden Down-lasten määrään. Heitä syntyy huomattavasti vähemmän kuin aikaisemmin, vaikka lapsia syntyy aiempaa enemmän.

Sikiöseulonnassa vanhemmat voivat saada tietoa lapsensa vammaisuudesta, mutta mitään tukea tämän tiedon kanssa elämiseen ei tarjota. Käytännössä sikiöseulonnat näyttävät johtavan vammaisten lasten, kuten Down-lasten abortoimiseen. Mikä on lopulta sikiöseulontojen tarkoitus? Rodunjalostusko?

Sikiöseulonnat tulee lopettaa tarkoituksettomina ja tarpeettomina. Sama raha voidaan käyttää päihdeäitien auttamiseen, jotta päihteidenkäytön seurauksena pysyvästi vammautuneiden lasten määrä saadaan vähenemään.

Kommentti artikkeliin “Down-lapsille oikeus elämään”
  1. Kirsi Rutonen sanoo:

    Hyvä Marjo, kumpa asia olisikin näin yksinkertainen!

    Yhteiskunta haluaa myös säästää loppupeleissä näillä seuloilla: halvemmaksi tulee tarjota seula kaikille (tosin sekään ei ole aukoton, aina syntyy ja tulee syntymään downin lapsia seuloista huolimatta) ja antaa mahdollisuus keskeytykseen kuin hoitaa down -lasten mahdollisesti vaikeat sydänleikkaukset ym. toimenpiteet tai laitoshoito. Oletko tullut ajatelleeksi tätä näkökantaa? Läheskään kaikki odottavat perheet eivät näihin seuloihin osallistu, vai puhumattakaan siitä että päätyisivät keskeytykseen down-oireyhtymän löytyessä.

    Perhetasolla ajatellen todennäköisimmin seuloihin päätyvät vanhemmat ,joiden lähipiirissä tai jopa perheessä on kehitysvammainen. Eli aina näitä kuvioita ei voi mennä yksiselitteisesti tuomitsemaan mm. rodunjalostus-kommenteilla. Kysymys on maailmanlaajuinen ja herättää paljon mielipiteitä; onko meillä oikeus päättää jo alkanut elämä. Länsimaissa näissä asioissa ollaan kuitenkin mielestäni vielä joissan järjen rajoissa, verrattuna esim .Kiinan tilanteeseen, jossa sikiöitä murhataa jopa vielä syntymän jälkeenkin.. TOivottavasti siellä tyttölasten ruumiiden löytyminen alkaa olla historiaa, koska nyt alkaa jo váimoista olla pulaa siellä päin.

Jätä kommentti

css.php