Alkoholin mielikuvamainonta kiellettävä

Olin tällä viikolla kuuntelemassa THL:n asiantuntijoiden esitystä alkoholin mielikuvamainonnan kieltämisestä sekä Myllyhoitoyhdistyksen asiantuntijan esitystä lapseni koulun päihdeillassa. Hyviä tilaisuuksia molemmat.

Alkoholi luokitellaan tänä päivänä 1. luokan karsinogeeniksi aivan samoin kuin tupakka. Laajoissa kansainvälisissä tutkimuksissa on todettu alkoholin mielikuvamainonnan sekä lisäävän nuorten alkoholinkäyttöä että aikaistavan alkoholinkäytön aloittamista. Tutkimuksessa on myös kiistatta todettu, että nuorten altistuminen alkoholimainonnalle vaikuttaa lisäävästi heidän myöhempään alkoholinkäyttöönsä.

Kun tupakka myrkyttää ihmisen keuhkoja, alkoholi tekee saman aivoille. Aivojen kehitys on valmis vasta 21-25-vuotiaana ja mitä aiemmin alkoholinkäytön aloittaa, sitä vakavammat pysyvät vauriot ja riippuvuuden se aiheuttaa. Alkoholin käytöllä on vahva yhteys myös nuorten masennukseen, syrjäytymiseen ja itsemurhiin.

Tupakan kaikki mainostaminen on kiellettyä, alkoholille sen sijaan sallitaan jopa mielikuvamainonta. Lainsäädäntöämme tulee kehittää Ranskan mallin mukaan, jossa lain mukaan tuotteeesta saa kertoa vain tuotetiedot ja samalla täytyy esittää alkoholin vaarallisuudesta terveydelle kertova varoitus. Tupakan suhteen vastaavat toimenpiteet ovat olleet tehokkaita. Nyt on alkoholin vuoro.

Jätä kommentti

css.php