Välikysymys jätevesiasetuksesta

Tänään tuotiin julkisuuteen tieto tulevasta välikysymyksestämme. Kristillisdemokraattien johdolla jätetään ensi viikolla välikysymys jätevesiasetuksesta, joka koskettaa yli miljoonaa suomalaista.

Asetus oli susi jo syntyessään. Ylimitoitetut ympäristötavoitteet tulevat maksamaan maaseudun vakituisille ja kesäasukkaille yhteensä 2,5 miljardia euroa. Samalla summalla saataisiin koko Itämeri hyvään kuntoon. Vaikutus on silti mitätön, sillä maaseudun talousjätevesipäästöt aiheuttavat vain alle 10 prosenttia kokonaispäästöistä. Kaliit ja tehottomat pienpuhdistuslaitokset, jotka vaativat jatkuvaa huoltoa ja työtä, ovat vielä tekniseltä kehitykseltään kesken, eivätkä takaa päästötavoitteisiin pääsyä. Kukaan ei tiedä, miten asetusta loppujen lopuksi kuuluu soveltaa ja edelleen sitä säädellään ja kohtuullistetaan. Tulkinnanvaraa uhkaa silti jäädä aivan liikaa.

Jo lähtökohtaisesti näin suurta joukkoa koskeva ja taloudellisilta seurauksiltaan mittava päätös olisi tullut tehdä lain tasolla. Siksi se pitää kumota, ja tuoda eduskuntaan päätettäväksi. Uuteen lakiin mallia voitaisiin ottaa vaikkapa Ruotsista, jossa kireät päästötavoitteet koskevat vain vesistöön rajoittuvia tontteja. Ravinteet voidaan turvallisesti imeyttää ympäristöön siellä, missä vesistöön on matkaa.

Hallitus tulee tietenkin äänestämään välikysymyksen kumoon. Silti on tärkeää, että asiasta nostetaan niin suuri haloo, että hallituksen on pakko ottaa aiheuttamansa ongelmat tosissaan.

Kommentti artikkeliin “Välikysymys jätevesiasetuksesta”
  1. Jur.kand. sanoo:

    Taistolaismiehitetty ympäristöministeriö – Matti Ahteen v. 1983 sosialistisesta Ruotsista kopioima- harhautti äitiyslomasijais/ministerinsä antamaan pelkän asetuksen, tosin presidentin vahvistaman, näin vakavasti kansalaisten perusoikeuksia koskevassa asiassa.Säädökset olisi luonnolisesti tullut antaa lakiesityksenä, jolloin eduskunta olisi ne käsitellyt valiokuntakierroksin. Nyt taistolaisvirkamiehet kävelivät ministerinsä yli. Mitenhän äitiyslomalla ollut ympäristöministeri Paula Lehtomäki olisi menetellyt asiassa? Valitettavasti Tarja Halonen on vain oikeustieteen kandidaatti vailla käräjäkokemusta, vailla varatuomarin arvoa, vailla tuomarin kokemusta, pelkkä ay-juristi, joten vahinko pääsi tapahtumaan presidentin kierroksellakin. Seuraava presidentti varatuomari, ent. hovioikeudenneuvos Sauli Niinistö ei päästä tällaisia säädössusia läpi antaessaan astuksia, vahvistaessaan lakeja.
    Hän on aikaisemmin kritisoinut eduskunnan lakiraakileita, mutta ei voi puhemiehen asemasta puuttua asiaan muuten kuin valtakunnan ehdottomana mielipidejohtajana lausumalla kantana ohi nykyisen presidentin.

Jätä kommentti

css.php